Pagina's

dinsdag 1 augustus 2017

1 augustus: Big Bend

We staan vandaag eerder op om vroeger in Big Bend te kunnen zijn. Het weer lijkt omgeslagen. Het is bewolkt en een stuk kouder. Dit laatste is overigens zeer betrekkelijk. Na de 40 graden van gisteren zijn de 30 graden van vandaag geen aanleiding voor een dikke trui. 




We bekijken vandaag de oostkant van het park. We rijden naar Rio Grande Village. Village is een groot woord voor een benzinepomp, een winkeltje en een bezoekerscentrum dat gesloten is.
We kijken vanuit de Boquillas Canyon Overlook naar het Mexicaanse dorp Boquillas. De enige grens die ertussen ligt is de Rio Grande. Mexicanen leggen hier zelfgemaakte dingen neer om te verkopen. Het geld kan in de plastic bus worden gestopt. 



We lopen de Canyon trail om te kijken hoe de rivier in de canyon verdwijnt. Eerst een stevige klim bij een temperatuur die alweer is opgelopen tot 38 graden, dan een afdaling en vervolgens lopen we een paar kilometer langs de rivier. Aan de overkant liggen bootjes en lopen ezels. Later zien we op Instagram dat dit de pendeldienst is voor toeristen die graag even in Mexico willen kijken. Voor 5 dollar word je naar de overkant van de Rio Grande gebracht en mag je op een ezeltje plaatsnemen dat je naar Boquillas brengt. 






De trail langs de rivier is mooi en de hoge rotswanden die de canyon omlijsten zijn imposant. Aan de kleilaag op de vegetatie kunnen we zien hoe hoog de Rio Grande kan worden. Het verschil is zeker een paar meter met de waterstand van nu. We lopen tot de ingang van de canyon, daar stopt de trail. Volgens de boekjes zouden we bij de ingang van de canyon het geluid moeten horen van de stenen die door de rivier tegen de rotsen slaan en zo de canyon verder uitslijten, maar dit missen we toch echt.


We lopen de weg terug. De zon schijnt onverbiddelijk en er is geen schaduwplek te vinden. Een gallon water per persoon meenemen is wat veel (advies van de National Park Service), een halve liter is gelukkig net genoeg om bij de auto te komen J


Hierna rijden we naar de Hot Springs. Niet om af te koelen (watertemperatuur is 105 gr F, zo’n 42 graden), maar om naar toe te wandelen en te bekijken. De weg naar het begin van de trail is echter een rough road die te rough is om met een gewone auto te rijden.

We rijden de weg terug door het park, afscheid van Big Bend. Rond 5 uur zijn we terug bij het hotel. Na een uurtje poedelen begint het helaas te regenen.

Onze yoghurt- en pizzaleverancier heeft vandaag noch yoghurt noch pizza’s. “No delivery’s today.” Ook de pizzeria annex woonhuis aan de highway in Marathon is gesloten. Er zit niets anders op dan naar Alpine te rijden om iets te eten. In Alpine is er ook maar weinig keus. Veel leegstaande restaurants, andere zijn gesloten. Dan maar een McDonalds, de eerste keer deze vakantie. Nooit eerder hebben we 100 km hoeven rijden voor een hamburger! 

2 opmerkingen: