Pagina's

zondag 6 augustus 2017

6 augustus: Via Santa Fe naar Farmington

Na anderhalf uur rijden vanuit ABQ zijn we in Santa Fe. In 2008 waren we hier ook al eens. Santa Fe heeft een waar kunstenaarscentrum. Er zijn veel galleries met mooie werken en er zijn verschillende musea over kunst, waaronder het museum van Georgia O’Keeffe. We hebben mazzel, want net vandaag is er een art fair in het centrum: kramen met prullaria, maar ook met mooie kunstwerken.


Santa Fe’s centrum lijkt op dat van Albequerque, maar is wat uitgebreider. Rondom een plein zijn diverse galeries en winkels te vinden, veelal gebouwd in pueblostijl. Sommige panden doen weer denken aan de Deep South staten: overdekte balkons op de eerste verdieping, zodat je een mooi zicht hebt op dat wat er beneden je gebeurt.


Ook hier zitten weer veel indianen onder een overdekte veranda hun sieraden te verkopen. En natuurlijk hangen in Santa Fe overal slingers of kransen van Spaanse pepers.


We vervolgen onze weg naar Farmington. Omdat onze TomTom niet meer up to date is, raken we de weg weer eens kwijt, nu bij Los Alamos. In deze plaats is in de Tweede Wereldoorlog door Oppenheimer de atoombom bedacht. Nu is er nog steeds een research center en er zijn nieuwe wegen aangelegd met poortjes. Iedereen die erdoor wil rijden, wordt gecheckt, zo ook wij.
De weg leidt ons langs de prachtige Valles Caldera, een komvormige krater van maar liefst 13 mijl in doorsnee die een miljoen jaar geleden is ontstaan door een vulkanische uitbarsting.


Omdat de verharde weg nogal om is, besluiten we een stuk rough road (na Namibiƫ is geen weg ons meer te rough) te nemen naar het plaatsje Cuba, een weg door Santa Fe Forest. Bos, heuvels, koeien, zon en nauwelijks verkeer.


De laatste 100 mijl gaan over een vierbaansweg. We komen door een Apache indianenreservaat en verder is het gebied vooral leeg. De drie dorpjes die eraan liggen zijn, net als in de andere delen van de VS die we deze vakantie gezien hebben, vrijwel leeg. Opvallend is wel dat in die grotendeels verlaten dorpen altijd een postkantoor is. Geen idee wat die daar nog doen in tijden van e-mail en social media.
Volgens onze wegenatlas geen bezienswaardige weg, maar wij vinden hem prachtig. Wit-grijze solitair staande lage heuvels die op willekeurige plekken in het landschap geplaatst lijken te zijn.   

Farmington ligt in een Navajo reservaat. Het hotel dat we geboekt hebben, wordt ook gerund door indianen. Prima hotel en gelukkig hier geen schreeuwerige casino’s, zoals bij veel hotels in reservaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten