Pagina's

zondag 13 augustus 2017

13 augustus: Cadillacs en San Angelo

Die Big Texan Steak Ranch, volgens de Lonely Planet de ultieme Texaanse steakbeleving, moeten we natuurlijk wel even bekijken. Wat een verschrikkelijke lelijkheid! Het bedrijf schreeuwt je overal tegemoet door de kleuren, de billboards en de Telegraafletters 2.0. Grootste trekker volgens de Lonely Planet is dat als je hier je steak van 72 oz (… gram) inclusief de sides binnen een uur weet op te eten, je de normale prijs van $ 72 niet hoeft te betalen. Mensen die meedoen aan de wedstrijd zitten in het midden van het restaurant, zodat iedereen kan toekijken. Slechts 20 % zou het daadwerkelijk redden.


We rijden door naar de Cadillac Ranch, een van de highlights van Amarillo. Het in ons hoofd bestaande beeld van mooie oude Cadillacs die ingegraven staan in een zandvlakte onder de brandende zon, blijkt niet helemaal te kloppen. De ranch blijkt een grote modderpoel in een maisveld vlak naast de snelweg. De Cadillacs zijn bespoten met graffiti en natuurlijk staat er een verkoper met spuitbussen bij. Bespuiten gaat nu even niet (dus geen BBL reclame op ‘s werelds beroemdste autokerkhof), tenzij we een modderbad voor lief nemen. Aan de verzopen schoenen tussen de auto’s te zien, zijn er toch genoeg mensen die de uitdaging aangaan.



De weg van Amarillo naar San Angelo rijden we via de landelijke route. We komen door mini-dorpen als Turkey, White Flat en Matador, waar vaak de helft van de huizen leegstaat. Op kruisingen van wegen is meestal wel een benzinepomp te vinden, zo ook in Matador. Dit zijn gave bedrijven: naast de benzine is er een allegaartje aan spullen te koop, van oordoppen tot vishaakjes en alles ertussen. Vaak zijn de eigenaren tevens burgerbakker en ruikt de hele zaak naar oud frituurvet.
Bob Wills was zo’n plaatselijke beroemdheid in Matador. In de jaren 30 bouwde hij hier naast zijn benzinepomp een restaurant met een van afstand te zien verlicht torentje: Bob’s Oil Well. Doel: reclame. Dit lukte wonderwel en het torentje is er nog steeds, inclusief een historic marker waar Amerikanen zo gek op zijn.


We zakken de hele highway 70 af naar het zuiden. In de dorpen zien we overal hetzelfde beeld: de zo mooie historische kernen zijn verworden tot een allegaartje aan winkeltjes waar niemand behoefte aan heeft en waar dus geen barst te doen is. De oude panden worden niet of slecht onderhouden en zo verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf. De bedrijvigheid heeft zich verplaatst naar de buitengebieden, waar de grote ketenzaken in winkelcentra bij elkaar zitten. Doodzonde. 

 buitje onderweg 


Bij San Angelo checken we in in een Marriot hotel waar we vrijwel de enige gasten zijn. We hebben het zwembad dan ook voor ons alleen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten